De teamcoach jaagt collega's weg

Gepubliceerd op 13 september 2021 om 12:36

Risico van een teamcoach inzetten: er gaan mensen weg

"Er zijn wel 4 mensen vertrokken! Lekkere teamcoach ben jij!"

Het verwijt druipt er van af. Het verlies van haar collega's valt haar zwaar. Het team kreeg in zwaar weer een teamcoach ter ondersteuning en als resultaat verlaten haar maatjes het schip.

Als een team of een management er aan denkt om een teamcoach in te zetten, loopt er vaak iets niet naar wens. Een teamcoach kan ondersteunend zijn in het elkaar weer vinden in de samenwerking. De neuzen dezelfde kant op. Zoeken naar commitment en groei.

Er gaat dan wel een proces in werking. En dat proces kan ook resulteren in vertrekkende collega's. Want een team is een geheel, maar bestaat ook uit individuen die ieder een rol hebben binnen dit team. En hun eigen beslissingen maken.

Er wordt gebouwd in plaats van gesnauwd

Door veranderingen in de groepsdynamiek vinden er verschuivingen plaats binnen een team. Medewerkers die zich steviger gaan positioneren, die zich ontwikkelen. Medewerkers die je ineens hoort. Medewerkers die in plaats van een reactieve een proactieve houding aannemen. Er wordt ineens gebouwd in plaats van gesnauwd.

Soms past het niet meer

Het kan ook gebeuren dat er medewerkers zijn die hun huidige rol niet meer passen, zich niet prettig voelen bij de verantwoordelijkheid. Of ze willen geen energie meer steken in de samenwerking. Het is al op. Het vertrouwen al een poosje weg. Het kan natuurlijk ook dat ze zich ineens beseffen dat ze meer kwaliteiten hebben dan ze zichzelf hadden toebedeeld. Ze durven eindelijk de stap naar elders te zetten.

Dat is soms pijnlijk, soms een kans. Hoe iemand hiermee omgaat is echter altijd de verantwoordelijkheid van de persoon zelf. Iemand overhalen toch te blijven is dan niet altijd het beste om te doen.

Kwaliteiten benutten

Als teamcoach creëer je een proces waarbij ieder teamlid zijn of haar verantwoordelijkheid neemt in het geheel. Dat kwaliteiten benut worden en kansen gegrepen. Dat heeft invloed op de groepsdynamiek. Het kan iets losmaken. Of iemand weggaat of blijft is altijd de keuze van de individuele medewerker zelf. Groepsproces of niet.

Wel goed om te bedenken dat als er gedoe is en er wordt geen proces ingezet, er ook mensen afhaken.  Moegestreden, met een onveilig gevoel en niet gewaardeerd.

Dus het risico van geen teamcoach inzetten: er gaan mensen weg

De vraag is dus of het erg is als er mensen vertrekken. De tijd dat men het hele leven voor dezelfde baas blijft werken is wel voorbij. Verandering is niet per definitie slecht natuurlijk. In sommige gevallen is het zelfs goed als er weer wat doorstroom is. Mensen die geen reden hebben om te blijven, maar toch niet vertrekken zijn vaak giftig voor het groepsproces en de groei die je als team wil maken. 

Kijk dus vooral naar de mensen die niet gaan. Hebben zij een goede reden om te blijven? 


«   »