
Agressie gaat toenemen
Heb jij er al bij stil gestaan dat agressie (in de zorg) kan gaan toenemen? We zagen het met z'n allen gebeuren tijdens de coronapandemie. Toen overkwam het ons. De toename van agressie. Hulpverleners die al op het tandvlees liepen
en die bij elke verkochte 'nee' een conflict konden verwachten. Medewerkers die het mikpunt werden van alle opgekropte frustratie en beperkingen die de agressor ervaarde.
De alles-wordt-duurder-pandemie
Ook nu is er een 'pandemie' opkomst. Een 'alles-wordt-duurder-pandemie'. Geld, vooral het niet hebben, is vaak een grote stressfactor. Eentje die invloed heeft op veel andere aspecten van het leven.
De zorg wordt ook duurder. De premie gaat omhoog. De media laat geloven dat dit ook komt door de loonsverhogingen van het personeel. Van het personeel waarvan 5 tot 10% zelf al tekort komt om zichzelf van levensonderhoud te voorzien. Maar die nu dus ook kunnen rekenen op scheve gezichten en het boetekleed.
Geldzorgen zullen dus bij een groot deel van de mensen stress veroorzaken. Tel daar een extra stressmoment bij op (ziekte, een ongeluk of 'een nee') en er lopen tig potentiële agressoren rond in het ziekenhuis, huisartsenpraktijk of kantoor.
Ga nou alsjeblieft niet afwachten om vervolgens werknemers op te moeten lappen die niet meer op te lappen zijn... Want laten we wel wezen: ook jouw werknemers hebben dus waarschijnlijk al een (financiële) last te dragen. Het ongewenste gedrag is dan voor hun nog een extra stressfactor.
Geen 'doen we ff' aub
Nú is het moment om hier aandacht voor te hebben. Of nog meer aandacht voor te hebben. In het ziekenhuis, in de huisartsenpraktijk, aan de balies van kantoor.
Niet alleen door een training aan te bieden (hoewel ik dit iedere werknemer gun), maar ook door het beleid nogmaals goed door te nemen en de sociale veiligheid te vergroten. Praat niet alleen over geld, maar ook over de aspecten waarop 'geldstress' effect heeft. Zoals omgaan met (andermans) lastige gedrag.
Ga niet voor een quick fix, maar regel het zo goed als mogelijk. Aan de voorkant valt veel te doen. Aan de achterkant steeds minder.... Want over geld gesproken: besparen doe je toch echt door eerst te investeren. Bij helemaal niks doen is de rekening achteraf altijd zuur.