Tip van de Week: Aangifte en VPT

Aangifte en VPT

Elke week post ik op mijn social media kanalen een tip van de week. Een jaar lang elke week een tip. Gratis. Omdat kennis delen leuk is en omdat ik elke hulpverlener veiligheid en weerbaarheid gun. Hier de tips met betrekking tot aangifte en VPT.

De tips van de week op een rijtje

 

Tip #1

Hulpverleners, ook in de GGZ, vallen onder Veilig Publieke Taak (VPT). Maak daarvan gebruik indien de inzet van de politie nodig is. Maar ook wanneer er aangifte gedaan wordt n.a.v. een strafbaar feit gepleegd door een patiënt richting hulpverlener(s).


Tip #2

Zoek op een rustig moment eens contact met de wijkagent. Geef de wijkagent een kijkje in je keuken en bespreek hoe je gebruik kan maken van elkaar. Dit maakt de drempel lager om contact te zoeken als er daadwerkelijk iets is. Vaak is er ook meer mogelijk dan enkel interveniëren op het moment van een crisissituatie. Samenwerking is van grote meerwaarde, juist met het oog op preventie.


Tip #3

Om de bereidheid tot het doen van aangifte bij de hulpverleners te vergroten, is ondersteuning vanuit de organisatie zeker van groot belang. Een duidelijk aangiftebeleid kan hierbij erg helpend zijn.
Dit heeft tevens een positieve invloed op de samenwerking met de politie.


Tip #4

Stel iemand in de organisatie aan voor het doen van aangifte namens de organisatie. Vooral voor de incidenten waarbij er een strafbaar feit is gepleegd door een patiënt richting één of meer hulpverlener(s). Dit is een manier om de hulpverleners van je organisatie te ondersteunen. Maar ook om het proces en de samenwerking met de politie m.b.t. het doen van aangifte efficiënter te laten verlopen.


Tip #5

Doe je als hulpverlener aangifte n.a.v. een strafbaar feit gepleegd door een patiënt? Gebruik dan te allen tijde domicilie op het adres van de organisatie waarvoor je werkt. Zo voorkom je dat je eigen adresgegevens makkelijk bij de patiënt / verdachte terecht komen.

 

Tip #6
Overleg als organisatie met de politie in jouw regio / stad of het mogelijk is om met een vaste politiemedewerker zaken te doen rondom het doen van aangifte. Het proces zal beter en efficiënter verlopen. Onder andere omdat je bepaalde (vakjargon) termen of werkzaamheden niet steeds opnieuw hoeft uit te leggen, omdat je vaste tijden / momenten kan afspreken en je elkaar sneller kan bereiken.


Tip #7
Aangifte doen? Schrijf de gebeurtenis zelf alvast in chronologische volgorde op. Let hierbij vooral op de feiten (wie, wat, waar, wanneer) en de impact (schade, letsel, pijn, zorgen). Aangifte doen kan best spannend zijn en soms vergeet je dingen. Ook duurt het soms even voordat het opnemen van de aangifte plaats kan vinden. Met de gebeurtenis op papier heb je voor jezelf, ook na een tijdje, het verhaal helder.


Tip #8
Verzamel zo snel als mogelijk na een incident evt. bewijs. Leg eventueel letsel of schade vast door dit op de foto te zetten. Roodheid van de huid wijst namelijk op fysiek contact, maar kan ook weer snel verdwijnen. En soms duurt het even voordat de aangifte daadwerkelijk wordt opgenomen. Verzamel ook getuigen(verklaringen). Zijn die er niet van het incident zelf? Wellicht wel van vlak voor of vlak na het incident. Ook dit kan waardevol zijn. Hoe meer getuigen hoe beter. Alles beter dan alleen jouw woord tegen dat van de verdachte.


Tip #9
Wil je graag op de hoogte blijven van het verloop van de aangifte? Je kan hiervoor altijd bellen met het 0900-8844 nummer van de politie. Met het dossiernummer bij de hand kan gekeken worden hoever de zaak is (is de politie nog bezig met het dossier of ligt het bij het OM). Als je nog vragen hebt kunnen zij je ook laten weten welke politiemedewerker de zaak behandeld of kan er een terugbelverzoek gedaan worden.


Tip #10
Het doen van aangifte bij strafbare feiten gepleegd door patiënt richting hulpverlener(s) is belangrijk. Voor het slachtoffer / betreffende hulpverleners, maar (soms) ook voor de patiënt zelf. Niet alleen met straf als doel, maar wellicht ook om betere / andere zorg voor de patiënt te bewerkstelligen. Geef bij het doen van de aangifte dan ook altijd aan welk doel je als organisatie met de aangifte voor ogen hebt.

Poster

Hieronder vind je de tips van de week gebundeld in een te downloaden poster op A4 formaat. Hang ze op in het verpleegkundig kantoor of toilet, stop ze in je agenda of sla ze op in je telefoon. Af en toe even nalezen en dan toepassen in de praktijk. Behaal (kleine) succesmomentjes voor jezelf, dan is leren leuk en wordt het je vanzelf eigen!