Tip van de Week: Confronteren

Gepubliceerd op 20 januari 2023 om 08:51

Confronteren

Elke week post ik op mijn social media kanalen een tip van de week. Een jaar lang elke week een tip. Gratis. Omdat kennis delen leuk is en omdat ik elke hulpverlener veiligheid en weerbaarheid gun. Hier de tips met betrekking tot confronteren.

De tips van de week op een rijtje

 

Tip #1

Ervaar je grensoverschrijdend gedrag en wil je hier wat van zeggen? Probeer het ongewenste gedrag dan zo concreet als mogelijk te benoemen. ‘U scheldt mij uit’ of ‘U raakt mij aan’. Dan is het voor alle partijen duidelijk waar het over gaat.


Tip #2

Bij het aangeven van je grens is het helpend om vanuit de ik-boodschap aan te geven wat het concrete gedrag met je doet. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind het erg kwetsend’. Dit is niet uitnodigend voor discussie en minder normatief dan ‘Het is belachelijk wat je doet’ of ‘Zo doen we dat hier niet’.


Tip #3

Geef bij het benoemen van het ongewenst gedrag ook het gedrag aan dat je wel wil zien. Dit kan zijn dat je wil dat de ander stopt met het ongewenste gedrag. Dit is geen vriendelijk verzoek. ‘Ik wil dat je stopt met …’ is krachtiger en duidelijker.


Tip #4

Wil je een consequentie schetsen bij het aanhouden van ongewenst gedrag, gebruik dan de Of.. Of.. variant. Óf u blijft schelden, maar dan stop ik het gesprek. Of u stopt met schelden en dan kan ik naar u luisteren. Kiest u maar.’ Dit bevat naast een verlies- ook een winfactor en je geeft de ander zo de mogelijkheid tot kiezen. In tegenstelling tot de Als.. Dan… variant, deze is meer belerend en er valt niks te kiezen.


Tip #5

Bij het schetsen van een consequentie bij ongewenst gedrag, is het van belang dat de consequentie haalbaar en uitvoerbaar is, maar zeker ook proportioneel. En het allerbelangrijkste: Consequent zijn aan je eigen consequentie: dus wel doen!

Poster

Hieronder vind je de tips van de week gebundeld in een te downloaden poster op A4 formaat. Hang ze op in het verpleegkundig kantoor of toilet, stop ze in je agenda of sla ze op in je telefoon. Af en toe even nalezen en dan toepassen in de praktijk. Behaal (kleine) succesmomentjes voor jezelf, dan is leren leuk en wordt het je vanzelf eigen!

Download hier de poster: Poster Tip van de Week Confronteren


«   »