Opinie

Wat ik leerde van het jeugd-voetbalteam

Ik mocht de afgelopen weken het voetbalteam van mijn 8 jarige zoon coachen. Nou ja, mocht... Ik stap in omdat niemand anders het doet. En iemand moet het doen. Achteraf besef ik hoeveel dit over mijzelf zegt...

Lees meer »

Geldpandemie-agressie

Heb jij er al bij stil gestaan dat agressie (in de zorg) kan gaan toenemen? We zagen het met z'n allen gebeuren tijdens de coronapandemie. Toen overkwam het ons. De toename van agressie. Hulpverleners die al op het tandvlees liepen

Lees meer »

Voor nuance gebruik je geen psychiatrische patiënt

Ik lees artikelen rond het onderwerp geweld richting hulpverleners altijd met veel interesse. Je bent immers een vakidioot of niet. Mij kan het onderwerp niet te veel aandacht krijgen. Helaas is de aanleiding van deze berichten vaak een heftig incident. En dat wens je natuurlijk niemand toe.

Lees meer »

Ongewenst gedrag door de groep

"Het hele team keert zich tegen de behandelaar. Hij begrijpt er immers niks van, luistert nooit naar het verpleegkundig team, ziet ze als onderdanig en bedenkt elke keer weer beleid dat niet uit te voeren is. Als de behandelaar het al in zijn hoofd haalt om op de afdeling zijn gezicht te laten zien wordt hij door de aanwezige verpleegkundigen zoveel als mogelijk genegeerd. Veelvuldig beklag doen bij het management heeft nog niet het gewenste resultaat gehad."

Lees meer »

Zorg en geweld in een nieuw jasje

De politie en de zorg zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alleen al in de vorm van mijn ouders: hij politiechef en zij ambulanceverpleegkundige. Heel vreemd dat ik beide werelden op de werkvloer probeer te verbinden is het daarom wellicht niet. Misschien dat dit ook maakt dat ik het zo pijnlijk vind dat op organisatorisch (overheid) niveau de projecten en initiatieven tot verbetering van de veiligheid in de zorg tof zijn, maar de praktijk vaak zo achterblijft.

Lees meer »

Constructief klagen

Stemmen is het moment waarop je constructief kan bijdragen aan verandering, of juist niet. Een gecreëerd moment om iedereen een stem te geven. Maak daar gebruik van.

Lees meer »

Teambrein; hagedissen of holbewoner?

Ik zie een team vaak als een collectief brein, één grote hersenmassa. Waar spanning effect op heeft. En dan tref ik soms een hagedis, maar vaker nog een holbewoner. Dat klinkt wat onaardig, maar is wel eerlijk. Ik durf zelfs te zeggen dat dit slim is. Want dit niet zien levert lastige situaties op.

Lees meer »

Niet gehoord, wel gezien

We willen gehoord worden. Omdat we vinden dat ons onrecht wordt aangedaan, of omdat dit wellicht dreigt. Omdat we graag onze mening terug zien komen tijdens het ontstaan van beleid. Omdat we onderdeel willen zijn van hetgeen over ons beslist. Omdat we invloed willen hebben op ons eigen leven. Als individu en als onderdeel van een maatschappij. Als mens.

Lees meer »

Uit de praktijk

Vooral negatieve dingen

Hij gaat breed in de deurpost van het kantoortje staan waar ik wat ongemakkelijk op een wiebelende kruk zit. Het is mijn tweede dag als teamcoach op deze afdeling. Een periode van kennismaken en observeren. Nadat hij mij een aantal minuten lijkt te negeren, maar wel zijn best doet om zichtbaar te zijn, kies ik ervoor de ongemakkelijkheid te doorbreken.

Lees meer »

Mijn eerste keer

Ik heb hem inmiddels al 3 keer laten weten dat ik het de volgende keer echt ga doen. Dat wordt dus ondertussen al wel een beetje ongeloofwaardig. Het lijkt hem ook niet veel te doen. Hij haalt elke keer zijn schouders op en kijkt me vriendelijk lachend aan.

Lees meer »