Home » Advies en Coaching

"Kijken wat het team nodig heeft en dan samen bouwen of verstevigen."


Advies en coaching

Teamcoaching of advisering heeft voor mij als doel het vergroten van kennis en zelfvertrouwen van de hulpverleners. En het vergroten van het zelf-reflecterende en zelfsturende vermogen van het team. Ik richt me tijdens de begeleiding op de mogelijkheden en talenten die de hulpverlener en het team zelf al bezit en stimuleer deze aan te spreken en te benutten. Daarnaast zoek ik naar mogelijkheden om de gezamenlijke taal en het (verpleegkundige) proces te verstevigen.


 • Beleid is belangrijk, maar het moet ten goede komen aan de werkvloer.
 • Implementeren omdat het moet is niet aan mij besteed.
 • Kijken wat het team nodig heeft, dan bouwen of verstevigen is wel aan mij besteed!
 • Het team moet open staan voor samenwerking en innovatie.
 • Ik geef mijn mening onderbouwd, opbouwend en met respect. 

Onderwerpen veiligheidsbeleid

Afhankelijk van mijn bevindingen tijdens de observatieperiode en de aandachtspunten die het team zelf aandraagt, wordt er samen met het team en management een keuze gemaakt. Hieruit vloeit het plan van aanpak voort.

Onderwerpen om het veiligheidsbeleid te optimaliseren of implementeren zijn:

 • Verpleegkundig proces
 • Sociale veiligheid
 • Conflicthantering            
 • Verminderen dwang & drang
 • Vroegsignalering
 • Signaleringsplannen
 • Risicotaxatie
 • Aangiftebeleid
 • Opvang & nazorg
 • Contact derden
 • Wetgeving                                           
 • HIC-monitor

Beleid versus werkvloer

Ik vind het interessant om binnen alle lagen van een organisatie te kijken naar het onderwerp veiligheid. En dan met name de sociale veiligheid. Het liefst begeef ik mij echter op de werkvloer; tussen de hulpverleners wroeten in de modder. Beleid is belangrijk, maar om de zorg te verbeteren heb je hulpverleners nodig. Daar kan niemand om heen.

Ik vind het tof om hulpverleners te laten inzien wat zij nodig hebben om zich veilig te voelen. En om hier samen mee aan de slag te gaan. Samen bouwen, of misschien eerst verstevigen: dat is waar ik goed in ben! Soms met een kleine verandering, soms met de nodige implementaties. Maar altijd met groots resultaat in het gevoel van veiligheid.

Implementeren omdat het moet is niet aan mij besteed. Ik ben niet iemand die meteen oplossingen aandraagt of implementaties oplegt. Voor mij is het dan ook van belang dat het team een samenwerking ziet zitten, mijn aanwezigheid moet niet worden ervaren als iets dat opgelegd wordt door de directie of management. Ik praat niet over de hulpverleners, maar het liefst met ze, en als het nodig is namens ze.


"Het komt er op neer dat ik aanwezig ben op de afdeling en overal wat van vind. Ik deel mijn bevindingen recht voor ieders raap en soms met humor. Maar altijd onderbouwd, opbouwend en met respect."Trainingen en workshops

Naast advisering en coaching verzorg ik ook trainingen en workshops rondom het onderwerp agressie, grensoverschrijdend gedrag en sociale veiligheid. Ook ben ik in te zetten als trainingsactrice of co-trainer. Meer over mijn aanbod en mogelijkheden met betrekking tot trainingen en workshops vind je op betreffende pagina's.


"Carla is een enorme meerwaarde voor ons team. Door eerst te levellen met het team krijgt ze al snel het overwicht dat een coach nodig heeft en kan ze ons haarfijn uitleggen waar de verbeterpunten liggen. Het is erg fijn om haar verfrissende, objectieve visie te horen en de feedback ontvangen wij dan ook altijd goed onderbouwd en met de nodige humor. Carla is in staat om ons zelf tot inzichten te laten komen in plaats van ze voor te kauwen voor ons. Voor mij als ervaringsdeskundige is het erg geruststellend dat Carla enorm vanuit het cliëntenperspectief denkt en veel oog heeft voor de bejegening richting de cliënt."

 David - Ervaringsdeskundige

“Op een middag zit Carla in het kantoor. Ze is aangesteld om te helpen weer een team van ons te maken. Ze legt uit dat het haar bedoeling is om mee te lopen en mee te kijken op de afdeling. Op die manier krijgt ze een helder beeld van de knelpunten en benodigdheden voor het team en de afdeling. De aanwezigheid van Carla wordt al snel zichtbaar. Ze is aanwezig bij artsenvisites, overdrachten, teambesprekingen, maar ook tijdens heftige situaties met cliënten. Zelfs tijdens de rustige momenten is Carla altijd bereid ons voor de voeten te lopen en te adviseren. Ik heb Carla leren kennen als een betrokken persoon die vrij snel helder heeft wat belangrijk is voor het team. Door de fundering neer te zetten is er rust binnen het team gekomen.”

Ron - Verpleegkundige